Nešvaistykite maisto: patarimai, kaip susiplanuoti savaitės meniu

Rate this post

Maisto švaistymas yra labai aktuali šių dienų problema. Skaičiuojama, kad visoje Europos Sąjungoje per metus išmetama apie 170 mln. tonų maisto. Tai – milžiniški skaičiai, prie kurių mažinimo galime prisidėti kiekvienas. Planuojant savo mitybą ir meniu, galite pastebėti, jog maisto išmetate daug mažiau.

Planuokite pirkimus

Pirmiausia, nuo ko reikėtų pradėti planuojant savaitės meniu, tai pirkinių sąrašas. Ženkliai mažiau maisto išmetame tada, kai perkame jį planuotai. Tuo tarpu jeigu į parduotuvę kasdien vaikštome nežinodami, ką šiandien gaminsime, rizikuojame prisipirkti produktų, kurie mums nereikalingi arba vėliau lieka nepanaudoti. Taip susikaupia maistas, kurio nespėjame suvalgyti, jis sugenda ir yra išmetamas.

Tad planuokite savaitės meniu ir kartu planuokite produktų sąrašą, kuris reikalingas šiam savaitės meniu įgyvendinimui. Taip ne tik nešvaistysite maisto, bet ir sutaupysite laiko parduotuvėje bei išleisite mažiau maisto produktams.

Naudokitės akcijomis

Savaitės meniu planavimas padės ne tik sutaupyti maisto, bet ir pinigų. Tam pravers įvairios akcijos ir specialūs pasiūlymai, kurie parduotuvėje kiekvieną savaitę skelbiami vis nauji. Pavyzdžiui, IKI leidinys gali būti puikus orientyras, kuris padės planuoti meniu. Išanalizuokite šios savaitės akcijas ir pažiūrėkite, kokie pasiūlymai galėtų būti panaudoti Jūsų meniu. Galbūt verta planuoti meniu būtent pagal tai, kas šią savaitę siūloma pigiau? Dažniausiai leidinyje siūlomos visų prekių grupių nuolaidos, tad tikrai galėsite įsigyti visų Jums reikalingų produktų gaminimui ir sutaupyti pinigų.

Rinkitės sezono produktus

Jeigu norite mažiau švaistyti ir mažiau išleisti maistui, pirkite tai, kas apsimoka. Pavyzdžiui, jeigu mėgstate vaisius ir daržoves, rinkitės savo meniu tokius produktus, kurie šiuo metu yra pigiausi. Net prabangiausi restoranai gamina maistą iš daržovių, kurių sezonas yra šiuo metu. Taip mėgaujatės geriausios kokybės maistu ir dar sutaupote, nes perkate jį tuo metu, kai jis yra pigiausias.

Neišmeskite likučių

Planuokite savaitės meniu taip, kad nereikėtų švaistyti maisto. Pavyzdžiui, jeigu šaldytuve yra likučių, pagalvokite, kokie patiekalai galėtų gimti iš jų naują savaitę. Taip išvengsite situacijų, kad savaitė baigėsi, reikia naujų produktų, o senieji lieka nepanaudoti ir keliauja į šiukšliadėžę.