Kaip veikia saulės kolektoriai?

Rate this post

Jei turite nuosavą stogą ir galvojate tapti alternatyvios energetikos naudotojais, saulės kolektoriai yra puiki išeitis, leidžianti naudotis saulės generuojama elektros energija. Be to, tai puiki galimybė tapti mažiau priklausomiems nuo energetikų, sumažinti sąskaitas už karštą vandenį bei šildymą. Kitaip sakant, turėdami saulės kolektorius, galėsite būti tikri protingai investuotais pinigais, kurie ne tik atsipirks, bet ir su laiku generuos nemenką naudą.

Kaip veikia saulės kolektoriai?

Saulės kolektorius yra tam tikru kampu ant stogo sumontuotas įrenginys, kuris surenka saulės spindulius. Kitaip sakant, visos saulės baterijos turi tam tikrą sistemą, kuri padeda absorbuoti ir perduoti saulės šilumos energiją į vandens šildytuvus. Kad saulės kolektoriai užtikrintų efektyviausią veikimą, rekomenduojama juos montuoti taip, kad jų pasvirimo kampas siektų maždaug 45 laipsnius, o saulė į juos šviestų 90 laipsnių kampu. Ekspertai teigia, kad kolektorius galima įrengti įvairioje aplinkoje – ant stogo, žemės, ant kai kurių sienų ar net balkonų, tačiau efektyviausias sprendimas – saulės kolektorių montavimas ant šlaitinio ar plokščio namo stogo.

Reikia nepamiršti, kad efektyviausiai saulės kolektoriai veikia saulėtą dieną, kai gali sugerti tiesioginius saulės spindulius, tačiau šilumos gavybai nuolatinė saulė nėra būtina. Debesuotomis dienomis kolektoriai vis dar kaupia šilumą, tačiau, žinoma, jų našumas sumažėja.  Svarbiausia, kad ant sumontuoto kolektoriaus nekristų šešėlis, kadangi bus labai sunku užtikrinti sklandų įrangos veikimą. Jei saulės kolektorius montuojamas kaip įrenginys, skirtas papildomam šildymui, svarbu, kad būtų efektyviai išnaudojamas vandens šildytuvo darbas. Kolektorius turi būti montuojamas prie akumuliacinės talpos ir karšto vandens ruošimui skirto įrenginio.

Saulės kolektorių privalumai ir trūkumai

Svarbiausias saulės kolektorių privalumas – galimybė taupyti. Skaičiuojama, kad įrengus 4–6 kvadratinių metrų ploto saulės kolektorių sistemą 3 asmenų šeima kiekvienais metais gali nemokamai pasigaminti apie 70 proc. karšto vandens. Jei sistema skirta ir karštam vandeniui ruošti, ir apšildyti namus, galima sutaupyti apie 30 proc. šildymui reikalingos energijos. Šiltuoju metų laiku saulės kolektorių pilnai pakanka vandens šildymui. Be to, kadangi vasaros metu saulės kolektoriai paprastai sukaupia gerokai daugiau energijos, nei jos iš tiesų reikia, šilumos perteklių galima naudoti kitoms reikmėms, pvz., kondicionuoti orą statinio viduje ir pan.

Iš kitos pusės reikėtų žinoti, kad nepaisant to, kad saulės kolektoriais šildyti vandenį yra itin ekonomiškas ir praktiškas sprendimas, viso namo apšildymas kolektoriais nėra finansiškai racionalus pasirinkimas. Šiam tikslui reikėtų gana didelio kolektorių kiekio, kas reikalautų itin didelių išlaidų. Kitaip sakant, saulės kolektoriai yra rekomenduojami tik kaip papildomas šilumos šaltinis, dirbantis drauge su įprasta šildymo sistema.