Vienas purškalas – ir pomidorų krepšiai pilni: paprasta priemonė gausiam derliui užtikrinti

5/5 - (1 vote)

Svajojate apie kibirus sultingų, ryškiai raudonų pomidorų tiesiai iš savo daržo? Norint pasiekti tokį rezultatą, vien tik pasodinti daigus neužtenka – būtina juos kruopščiai prižiūrėti. Vienas paprastas purškiklis gali lemti, ar jūsų pomidorų derlius bus rekordinis, ar tiesiog… vidutinis.

Birželis – tai kritinis metas, kai pomidorų augalai pradeda intensyviai augti ir formuoti pirmuosius žiedus. Šiuo laikotarpiu ypač svarbu užtikrinti augalų mitybos balansą ir gerą bendrą būklę. Genėjimas, tręšimas, rišimas prie atramų – visa tai būtina atlikti laiku, kitaip augalai gali sirgti, prastai žydėti ir mažiau vesti vaisių. Tačiau yra viena papildoma gudrybė, kurią naudoja patyrę sodininkai – lapų purškimas boro rūgšties tirpalu.


Kodėl verta naudoti boro rūgštį pomidorams?

Boro rūgštis – tai mikroelementinė trąša, kuri padeda spręsti vieną pagrindinių pomidorų problemų – žiedų nykimą ir silpną vaisių užsimezgimą. Boras tiesiogiai dalyvauja žiedpumpurių formavimesi, žiedadulkių daigume ir vaisių augimo procese. Vos viena purškimo procedūra gali padėti:

  • Padidinti žydėjimą – daugiau žiedų reiškia daugiau vaisių;
  • Sumažinti žiedų kritimą – žiedai išlieka stipresni ir labiau linkę virsti vaisiais;
  • Sustiprinti augalų imunitetą – augalai tampa atsparesni ligoms ir stresui (karščiui, sausrai);
  • Pagerinti derliaus kokybę – vaisiai būna stambesni, tolygesnės formos ir spalvos.

Kaip paruošti ir naudoti boro rūgšties purškalą pomidorams

Reikės:

  • 5 g boro rūgšties miltelių (galima įsigyti sodo prekių ar vaistinėse)
  • 10 litrų vandens (geriausia – šilto, ne chloruoto)

Paruošimas:

  1. 5 gramus boro rūgšties ištirpinkite nedideliame kiekyje šilto vandens (apie 0,5 litro).
  2. Kai milteliai visiškai ištirps, supilkite tirpalą į 10 litrų vandens talpą ir gerai išmaišykite.

Naudojimas:

  • Purkškite tirpalą ant pomidorų lapų – tai vadinama lapų tręšimu.
  • Užtikrinkite, kad tirpalas patektų ant abiejų lapų pusių.
  • Naudokite apie 1 litrą tirpalo kiekvienam 10 m² sodo plotui.

Svarbu:

  • Purškite ryte arba vakare, kai nėra tiesioginių saulės spindulių, kad išvengtumėte lapų nudegimo.
  • Rinkitės sausą, ramų orą – jei po purškimo palis, efektas bus ženkliai mažesnis.
  • Procedūrą galima kartoti kas 10–14 dienų, ypač jei augalai atrodo silpni ar mažai žydi.

Papildomi patarimai, padedantys užauginti daugiau pomidorų

Kad purškimas boro rūgštimi būtų dar veiksmingesnis, svarbu kartu laikytis ir kitų daržininkystės taisyklių:

Reguliarus ir tolygus laistymas: pomidorai nemėgsta nei sausros, nei permirkusio grunto. Laistykite rytais, palaikydami vienodą dirvos drėgmę.

Genėjimas (čiulptukų šalinimas): šalinkite šoninius ūglius (vadinamuosius „pasisavintojus“) tarp pagrindinio stiebo ir lapų, kad augalas energiją skirtų vaisių auginimui.

Augalų rišimas prie atramų: neleiskite stiebams gulti ant žemės – tai padidina puvimo, grybelinių ligų ir vaisių deformacijų riziką.

Dirvožemio praturtinimas: pridėkite gerai perpuvusio mėšlo ar komposto – tai pagerins dirvožemio struktūrą ir užtikrins maistinių medžiagų tiekimą.

Mulčiavimas: naudokite šiaudus, žolę ar kompostą aplink augalus, kad sumažintumėte drėgmės garavimą, apsaugotumėte šaknis nuo perkaitimo ir slopintumėte piktžoles.

Stebėkite augalus: jei pastebite gelstančius lapus, dėmes ar deformacijas – tai gali rodyti maisto medžiagų trūkumą ar ligas. Kuo greičiau reaguosite, tuo geriau.


Apibendrinimas: raktas į gausų pomidorų derlių – teisingi sprendimai birželį

Birželis – tai kritinis laikotarpis pomidorų augimui. Teisingai prižiūrimi ir tinkamai maitinami augalai ne tik geriau žydi, bet ir veda daugiau ir skanesnių vaisių. Vienas paprastas purškalas su boro rūgštimi gali tapti jūsų slaptuoju ginklu kelyje į rekordinius derlius. Tačiau nepamirškite – derlius priklauso nuo visos sistemos: nuo dirvožemio iki šviesos, nuo drėgmės iki mikroelementų.

Pomidorai – tai ne tik daržovė, tai pasididžiavimas. O jų kibirai – jūsų sėkmės įrodymas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *