Receptų kategorija: Maisto Receptai

Sumuštiniai orkaitėje su kumpine dešra, keliais sūriais ir daržovėmis

Šie sumuštiniai orkaitėje su kumpine dešra, keliais sūriais ir daržovėmis yra tikra skonių bomba, tinkanti tiek jaukiam vakarui su šeima, tiek draugų susibūrimui. Tai itin gardus ir sotus užkandis, kuris sužavės net išrankiausius gurmanus. Lietuvoje labai mėgstami karšti sumuštiniai dėl savo paprastumo, greito paruošimo ir galimybės naudoti įvairius likučius iš šaldytuvo. Šio recepto privalumas tas, […]

Karšti sumuštiniai orkaitėje su pomidorais, dešra ir sūriu

Karšti sumuštiniai orkaitėje su pomidorais, dešra ir sūriu – tai vienas tų receptų, kuris primena vaikystę, jaukius savaitgalio rytus ar greitus vakarėlių užkandžius. Šis patiekalas populiarus visoje Lietuvoje dėl savo paprastumo, sotumo ir gardaus skonio. Karšti sumuštiniai ypač mėgstami, nes juos galima nesunkiai pritaikyti pagal tai, ką turite šaldytuve. Minkštas batonas, lydytas sūris, gaivūs pomidorai […]

Skaniausi orkaitėje kepti sumuštiniai su dešrelėmis, sūriu ir daržovių mišraine

Skaniausi orkaitėje kepti sumuštiniai su dešrelėmis, sūriu ir daržovių mišraine yra tikras atradimas visiems, kurie ieško greito, sotaus ir ypatingai gardaus užkandžio. Šis receptas ypatingai populiarus po vakarėlių, kai šaldytuve lieka įvairių pjaustytų mėsos gaminių, sūrio ar kitų produktų. Tokia „tinginių virtuvės“ idėja kilusi iš paprasto principo – sunaudoti tai, ką turime, ir paversti tai […]

Lėtai troškintas balandėlių troškinys-sriuba

Lėtai troškintas balandėlių troškinys-sriuba – tai ypatingas patiekalas, jungiantis tradicinių lietuviškų balandėlių skonį su sotiems troškiniams ir jaukioms sriuboms būdinga tekstūra. Šis receptas kilęs iš mūsų senolių virtuvės, kur balandėliai buvo ruošiami iš to, ką ūkyje turėdavo po ranka: kopūstų, mėsos ir kruopų. Toks troškinys-sriuba puikiai tinka šaltesniems metų laikams, kai norisi šilto, gardaus ir […]

Tinginių balandėliai iš kiaulienos faršo, su pomidorų pasta

Tinginių balandėliai iš kiaulienos faršo, su pomidorų pasta – tai gardus ir sotus patiekalas, kuris puikiai tiks tiek kasdieniams šeimos pietums, tiek savaitgalio pasisėdėjimams su artimaisiais. Šis receptas yra tarsi tradicinių lietuviškų balandėlių interpretacija, tačiau paruošiamas gerokai greičiau, nes nereikia sukti į kopūsto lapus. Visa tai sutaupo laiko, o rezultatas išlieka toks pat aromatingas ir […]

Balandėliai su mėsa, troškinti pomidorų padaže

Balandėliai su mėsa, troškinti pomidorų padaže, yra vienas iš klasikinių lietuviškų patiekalų, atkeliavusių dar iš senų laikų, kai mūsų seneliai ir proseneliai vertino paprastą, bet sotų maistą. Šis patiekalas itin populiarus tiek kasdieniams šeimos pietums, tiek šventiniam stalui, nes puikiai derina minkštą kopūstų tekstūrą su sultingu mėsos įdaru ir aromatingu pomidorų padažu. Tradiciškai balandėliai Lietuvoje […]

Tradiciniai, paprasti ir traškūs bulviniai blynai

Tradiciniai paprasti ir traškūs bulviniai blynai yra vienas iš tų autentiškų lietuviškų patiekalų, kurių skonis daugeliui kelia nostalgiją ir primena vaikystę. Lietuvoje bulviniai blynai nuo seno laikomi neatsiejama kaimiškos virtuvės dalimi, ypač populiarūs rudens ir žiemos sezonu, kai šviežių bulvių derlius jau sukrautas rūsiuose. Tai sotus, šildantis, tačiau kartu labai paprastas patiekalas, kuris daugelyje šeimų […]

Skaniausias agurkų marinatas su actu ir cukrumi

„Skaniausias agurkų marinatas su actu ir cukrumi“ yra klasikinis lietuviškas receptas, kuris išsiskiria savo subtiliai saldžiarūgščiu skoniu bei puikiu aromatu. Šis marinatas tinka tiek šviežiems mažiems agurkėliams, tiek stambesniems, kurie supjaustomi į gabalėlius. Lietuvoje marinuoti agurkai užima ypatingą vietą tradicinėje virtuvėje – jie dažnai patiekiami šalia keptos mėsos, bulvių patiekalų arba tiesiog užkandžiui prie ruginės […]

Višta, kepta ant alaus butelio

Šis patiekalas ypač mėgstamas vasaros metu, kai šeima ar draugai susirenka į kiemo šventes, tačiau puikiai tinka ir jaukiam savaitgalio pietų stalui namuose. Kepant vištą ant alaus butelio, paukštiena viduje nuolat drėkinama garais, kurie kyla iš šylančio alaus, todėl mėsa išlieka itin sultinga, o išorė pasidengia traškia ir aukso spalvos odele. Toks gaminimo būdas atkeliavo […]

Apverstas obuolių – varškės pyragas “Skanumėlis” 😋

Apverstas obuolių – varškės pyragas „Skanumėlis“ – tai ypatingai gardus desertas, kuris sujungia sultingų obuolių gaivumą, švelnią varškės tekstūrą ir purų, sviestinį biskvitą į harmoningą skonio kompoziciją. Šio pyrago ištakos siekia klasikinius prancūziškus „Tarte Tatin“, tačiau lietuviška interpretacija su varške suteikia jam savito lengvumo bei tradicinio lietuviško saldėsių atspalvio. Tai desertas, kuris puikiai tiks jaukiems […]

Piemenų pyragas (shepherd’s pie) su vištiena

Piemenų pyragas (angliškai dažnai vadinamas shepherd’s pie) yra vienas populiariausių tradicinių britų patiekalų, kuris savo kelią į lietuviškas virtuves rado dėl paprasto paruošimo ir sotumo. Tradiciškai šis pyragas gaminamas su maltos avienos įdaru, tačiau mūsų krašte dažniau pasirenkama vištiena arba jautiena, o kai kurie netgi eksperimentuoja su kalakutiena. Šis receptas su vištiena – puikus pasirinkimas […]

Traški ir sultinga aluje troškinta karka

Traški ir sultinga aluje troškinta karka yra tikras lietuviškų vaišių pasididžiavimas, kurį ne veltui renkasi tiek tradicinio stalo gerbėjai, tiek šiuolaikiško skonio ieškotojai. Šis patiekalas nuo seno buvo ruošiamas didesnėms šeimos ar draugų sueigoms, nes gardus, minkštas ir lengvai nuo kaulo krintantis kiaulienos mėsos gabalas puikiai tinka dalintis. Troškinimas tamsiame aluje suteikia karkai ypatingo sodrumo, […]

Šviežios voveraitės su grietinėle

Šviežios voveraitės su grietinėle yra vienas iš tų tradicinių lietuviškų patiekalų, kurie džiugina savo natūraliu, miško aromatu ir švelniu, kremišku skoniu. Šis patiekalas ypač populiarus vasaros pabaigoje ir ankstyvą rudenį, kai miškuose gausu kvapnių voveraičių, o turguose jos šviežios, tvirtos ir dar kvepiančios samanomis. Lietuvoje voveraitės nuo seno buvo laikomos tikru delikatesu — mūsų seneliai […]

Sausainiai – skarelės su obuoliene 😍

Sausainiai – skarelės su obuoliene yra vienas iš tų jaukių lietuviškų kepinių, kurie ne tik kvepia namų šiluma, bet ir sugrąžina į vaikystės prisiminimus. Tai tradicinio stiliaus sausainiai, kepami iš minkštos mielinės arba kepimo milteliais iškeltos tešlos, į kurią įvyniojama gaivi, saldžiarūgštė obuolienė. Šio patiekalo kilmė glaudžiai susijusi su lietuviška virtuve, kur obuoliai visada buvo […]

Bulviniai blynai kamado bono kepsninėje

Bulviniai blynai – tai vienas labiausiai lietuvių virtuvėje mylimų patiekalų, turintis gilias tradicijas mūsų kulinarijoje. Šie sotūs, traškūs ir kvapnūs blynai dažniausiai kepami keptuvėje ant viryklės, tačiau šiame recepte siūloma išmėginti kiek netradicinį, bet ypač gardų būdą – kepti bulvinius blynus kamado bono keraminėje kepsninėje. Tokiu būdu išgaunamas ypatingai švelnus dūmo aromatas, o blynai tampa […]

Kepta kiaulienos išpjova su šonine, medumi ir garstyčiomis

Šis kiaulienos išpjovos su šonine, medumi ir garstyčiomis receptas – tikra šventė skonių mylėtojams, ieškantiems jaukios, namuose paruoštos vakarienės, kuri savo skoniais galėtų varžytis net su geriausiais restoranais. Tai sultingas, kvapnus ir ypatingai minkštas mėsos patiekalas, kurį vainikuoja švelnus saldžiarūgštis marinatas bei gardžiai apskrudusi šoninė. Ši idėja puikiai tinka tiek ypatingoms progoms, kai norisi nustebinti […]

Greitas azijietiškas agurkų marinatas su česnaku ir sezamais

Greitas azijietiškas agurkų marinatas su česnaku ir sezamais – tai išskirtinis vasaros patiekalas, kuris ne tik atgaivina, bet ir suteikia stalui ryškios egzotikos. Šis receptas kilo iš populiarių Korėjos ir Japonijos virtuvių įkvėpimo, kur agurkai dažnai marinuojami su ryžių actu, sojos padažu bei sezamo sėklomis. Tokia harmoninga skonių dermė suteikia agurkams ypatingo gaivumo bei švelnaus […]

Šviežiai raugti agurkėliai su česnaku, krapais ir serbentų lapais – greitai paruošiami agurkai vasarai

Šviežiai raugti agurkėliai su česnaku, krapais ir serbentų lapais – tai vienas iš tų lietuviškos vasaros skonių, kuris daugeliui kelia nostalgiškus prisiminimus apie vaikystę kaime ar močiutės sodą. Šis receptas yra paprastas, greitas ir nereikalauja ilgų laukimo dienų – vos po paros ar dviejų galėsite mėgautis traškiais, šiek tiek rūgštelėjusiais agurkais. Tai puikus pasirinkimas prie […]

Mieliniai pyragėliai su namine majonezo tešla

Šie pyragėliai su namine majonezo tešla – puikus pasirinkimas tiek saldžiam, tiek sūriam stalui. Tai nepaprastai universalus kepinys, kuris kilęs iš paprastos, bet išties sumanios namų šeimininkių kulinarijos tradicijos. Majonezo dėka tešla tampa ypatingai puri, minkšta bei ilgiau išlieka šviežia. Ši technologija buvo pamėgta dar mūsų močiučių laikais, kai kiekviena šeima turėdavo savąjį majonezo receptą […]

Baravykai kepti svieste su grietine

Baravykai kepti svieste su grietine – tai vienas iš klasikinių lietuviškos virtuvės patiekalų, kuris ne tik atskleidžia mūsų miškų turtus, bet ir leidžia pajusti tikrąją miško aromatų prabangą. Šie grybai, dažnai vadinami miško karaliais, išsiskiria sodriu skoniu bei mėsingumu, todėl puikiai tinka kepti su kokybišku sviestu ir gardinti švelnia, riebiąja grietine. Toks patiekalas dažnai ruošiamas […]

Voveraičių troškinys su sviestu, žalumynais ir grietine

Voveraitės yra vienas didžiausių Lietuvos miškų turtų, vertinamas dėl savo švelnaus, lengvai riešutinio skonio ir tvirtos tekstūros. Šis voveraičių troškinys su sviestu, žalumynais ir grietine – klasikinis vasaros ar rudens patiekalas, dažnai gaminamas tiesiai po grybavimo. Šviežiai iš miško parsineštos voveraitės geriausiai atskleidžia savo skonį, kai yra paprastai apkepinamos su sviestu, pagardinamos druska bei pipirais, […]

Voveraičių sriuba su vištiena ir grietinėle

Voveraičių sriuba su vištiena ir grietinėle – tai ypatingas lietuviškas patiekalas, kuris daugybei žmonių primena jaukius vaikystės prisiminimus. Ši sriuba nuo seno verdama Lietuvos kaimuose, kai vasaros viduryje ar rudens pradžioje miškai būna pilni kvapnių, šviežių voveraičių. Švelni grietinėlė ir aromatingos voveraitės sukuria nepakartojamą skonio derinį, o vištienos gabaliukai suteikia sultinio pilnumo bei baltymų, reikalingų […]

Pomidorų mišrainė su svogūnais, žėlė drebučiuose

Pomidorų mišrainė žėlė drebučiuose – tai išskirtinis lietuviškas konservavimo būdas, leidžiantis net ir žiemos metu mėgautis vasaros skoniu. Ši mišrainė ypatinga tuo, kad joje esantys daržovių sluoksniai būna įsiskverbę į lengvą, švelnią želatinos drebutį, suteikiantį gardų ir neįprastą tekstūrinį pojūtį. Tai puikus užkandis prie mėsos patiekalų, ant sumuštinių ar tiesiog vienas, kaip spalvinga ir maistinga […]

Skanus jautienos troškinys su daržovėmis

Jautienos troškinys su daržovėmis – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuriam būdingas sodrus skonis ir sotumas. Jautiena troškinama kartu su įvairiomis šviežiomis daržovėmis, tokiomis kaip morkos, bulvės, Briuselio kopūstai, kurie suteikia patiekalui unikalų aromatą ir tekstūrą. Šis troškinys puikiai tinka vėsiems orams, kai norisi šilto, jaukaus ir maistingo maisto. Be to, tai puikus pasirinkimas šeimos pietums […]

Ilgai išsilaikantys kepti pomidorai žiemai – naminis užkandis su česnaku ir baziliku

Kepti pomidorai žiemai – puikus būdas išsaugoti vasaros skonį ir aromatą ilgesniam laikui. Šis tradicinis lietuviškas receptas ypatingai tinka didesniems, gerai sunokusiems pomidorams iš „mėsingų“ veislių, kurie kepdami išlieka sultingi ir aromatingi. Pomidorų paruošimas su česnaku, šlakeliu aliejaus bei šviežiu arba džiovintu baziliku suteikia išskirtinį skonį, kuris puikiai dera su daugybe patiekalų – nuo troškinių, […]

Ratatouille – prancūziškas daržovių troškinys orkaitėje su cukinijomis, baklažanais ir pomidorais

Ratatouille – tai klasikinis pietų Prancūzijos patiekalas, kuris ne tik žavi savo ryškiomis spalvomis, bet ir gausiu šviežių daržovių skoniu. Šis troškinys ypatingai populiarus vasarą, kai daržai pilni prinokusių cukinijų, baklažanų ir pomidorų. Tai nuostabus pasirinkimas, kai nesinori mėsos – patiekalas yra lengvas, tačiau sotus, kupinas natūralaus daržovių saldumo ir aromatingų žolelių skonio. Ratatouille kilęs […]

Pomidorų tyrė žiemai

Pomidorų tyrė žiemai – tai nepaprastai praktiškas ir skanus būdas išsaugoti vasaros pomidorų skonį šaltajam metų laikui. Lietuvoje nuo seno buvo įprasta konservuoti daržoves, o pomidorai visada turėjo ypatingą vietą virtuvėje. Ši tiršta pomidorų tyrė pasižymi ryškia, natūralia raudona spalva, malonia rūgštele bei subtiliu prieskonių aromatu. Ji puikiai tinka troškiniams, sriuboms, padažams ar net kaip […]

Balandėliai su faršu, ryžiais ir pomidorų padažu

Balandėliai su faršu, ryžiais ir pomidorų padažu – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris dažnai puošia mūsų šeimų pietų stalus. Šis receptas atkeliavo dar iš senelių laikų ir iki šiol išlieka vienu mėgstamiausių dėl savo jaukumo, sotumo bei puikaus skonio. Tradiciškai balandėliai gaminami iš kopūsto lapų, į kuriuos įvyniojama malta mėsa ir virti arba troškinti ryžiai. […]

Marinuoti pomidorai žiemai su česnaku ir krapais – lengvas receptas, kad išliktų traškūs

Marinuoti pomidorai žiemai su česnaku ir krapais yra vienas populiariausių konservavimo būdų Lietuvoje, perduodamas iš kartos į kartą. Tai ne tik paprastas, bet ir labai skanus būdas išsaugoti sodo ar turgaus pomidorų derlių. Tokie pomidorai visada išlieka traškūs, aromatingi, subtiliai salstelėję ir lengvai pikantiški dėl česnako bei krapų. Jie puikiai tinka tiek prie mėsos patiekalų, […]

Kristinos bulviniai kukuliukai su varške

Kristinos bulviniai kukuliukai su varške – tai tradicinis ir labai mėgstamas lietuviškas patiekalas, kuris savo paprastumu ir skoniu priverčia sugrįžti prie vaikystės prisiminimų. Šie kukuliukai gaminami iš trintų virtų bulvių, kurios suteikia patiekalui purumą ir švelnumą, kartu su gaiviu varškės įdaru, kuris įneša subtilaus rūgštumo ir tekstūros kontrastą. Kukulių gamyba reikalauja šiek tiek kantrybės, tačiau […]