Voveraičių sriuba su vištiena ir grietinėle – tai ypatingas lietuviškas patiekalas, kuris daugybei žmonių primena jaukius vaikystės prisiminimus. Ši sriuba nuo seno verdama Lietuvos kaimuose, kai vasaros viduryje ar rudens pradžioje miškai būna pilni kvapnių, šviežių voveraičių. Švelni grietinėlė ir aromatingos voveraitės sukuria nepakartojamą skonio derinį, o vištienos gabaliukai suteikia sultinio pilnumo bei baltymų, reikalingų mūsų organizmui. Tai sotus, šildantis patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek savaitgalio vaišėms su šeima ar draugais.
Be to, voveraitės – ne tik skanios, bet ir maistingos, turtingos vitaminų D bei B grupės, mineralų, tokių kaip varis, geležis, kalis. Ši sriuba taip pat nėra labai kaloringa – todėl ją drąsiai galima įtraukti į subalansuotą mitybą. Gaminimo procesas paprastas, nereikalaujantis ypatingų įgūdžių, tad tai puikus pasirinkimas net pradedantiesiems virtuvės entuziastams.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vištienos krūtinėlę galima keisti vištienos šlaunelėmis be odos ir kaulų, kurios suteiks dar intensyvesnį skonį.
- Jeigu norite liesesnio varianto, vištieną galima pakeisti kalakutiena.
- 35 % grietinėlę galima keisti 20 % riebumo grietinėle arba net neriebiu graikišku jogurtu (tik jogurtą įmaišykite jau nukėlus nuo ugnies, kad nesutrauktų).
- Vietoje įprastų baltųjų bulvių galima naudoti saldžiąsias bulves (batatus), suteiksiančias sriubai švelnaus saldumo.
- Svogūną galima derinti su porais – pusę kiekio svogūno pakeisti pjaustytu poru, kad sriuba būtų aromatingesnė.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Prieš dedant voveraites į puodą, rekomenduojama jas lengvai apkepinti svieste, kad dar labiau atsiskleistų jų skonis.
- Jeigu norite sodresnio aromato, kartu su svogūnais galite pakepinti šiek tiek smulkintų morkų ar saliero stiebų.
- Grietinėlę geriausia pilti jau pabaigoje ir tik trumpai pavirti, kad nesuskiltų ir išliktų vientisos tekstūros.
- Sriubą galite pagardinti šviežiomis krapų ar petražolių šakelėmis prieš pat patiekiant.
- Jeigu sriuba gaunasi per tiršta, visada galima įpilti šiek tiek karšto vandens ar sultinio.
- Voveraitės (šviežios, gerai nuplautos): 400 g.
- Vištienos krūtinėlė (arba šlaunelės be kaulų): 400 g.
- Svogūnas (didelis): 1 vnt.
- Bulvės (vidutinio dydžio): 4 vnt.
- 35 % grietinėlė: 200 ml.
- Vanduo: apie 2,5 l.
- Druska: pagal skonį.
- Juodieji malti pipirai: pagal skonį.
- Lauro lapai: 2 vnt.
- Švieži krapai ar petražolės: pagal norą.
- Pirmiausia paruošiamos visos daržovės ir mėsa: svogūnas nulupamas ir smulkiai supjaustomas, bulvės nulupamos ir supjaustomos stambiais kubeliais, vištienos filė arba šlaunelės supjaustomos vidutinio dydžio gabalėliais.
- Voveraitės kruopščiai nuplaunamos po tekančiu vandeniu, kad neliktų smėlio ar miško likučių. Tada galima jas šiek tiek nusausinti ant popierinio rankšluosčio.
- Į didelį puodą įpilama apie 2,5 litro vandens. Kai vanduo ima šilti, sudedami vištienos gabaliukai bei lauro lapai. Viskas verdama ant vidutinės ugnies apie 20 minučių, kol vištiena išverda ir išskiria aromatingas sultis.
- Tuo metu keptuvėje ant silpnos ugnies pakepinami svogūnai, kol tampa permatomi. Jei norite, kartu galima įdėti šiek tiek sviesto, kad išryškėtų skonis.
- Po kelių minučių į svogūnus dedamos voveraitės ir kartu kepinama dar 5–7 minutes, retkarčiais pamaišant.
- Kai vištiena jau beveik išvirusi, į puodą suberiamos bulvės. Pavirus dar apie 10 minučių, sudedama svogūnų ir voveraičių mišinys.
- Viskas verdama dar maždaug 10 minučių, kol bulvės tampa minkštos. Galiausiai supilama grietinėlė, įberiama druskos, pipirų ir sriuba užverdama. Tada puodas nukeliamas nuo ugnies.
- Prieš pat patiekiant sriuba pagardinama smulkintais krapais ar petražolėmis. Galima leisti šiek tiek pastovėti, kad visi skoniai geriau susimaišytų.