Virtų ir tarkuotų bulvių kukuliai – tai autentiškas lietuviškas patiekalas, kuris jungia dvi skirtingas bulvių paruošimo technikas, suteikiančias ypatingą tekstūrą ir skonį. Šis receptas perduodamas iš kartos į kartą ir yra puikus būdas panaudoti likusias virtas bulves. Kukuliai išsiskiria savo švelnumu ir puri tekstūra, kuri pasiekiama derinant virtas ir tarkuotas bulves. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniniams pietums, tiek šventiniam stalui.
Galimos ingredientų alternatyvos
Vietoj įprasto bulvių krakmolo galima naudoti kukurūzų krakmolą. Kiaušinius galima pakeisti moliūgų tyre (3 šaukštai vienam kiaušiniui) arba lino sėmenų miltų ir vandens mišiniu (1 šaukštas lino sėmenų miltų + 3 šaukštai vandens vienam kiaušiniui).
Patiekalo gaminimo patarimai
Bulves geriausia rinktis miltingas, tokias kaip ‘Vineta’ ar ‘Laura’ veislių. Verdant bulves su lupena, įdėkite žiupsnelį druskos į vandenį – taip bulvės bus skanesnės. Formuojant kukulius, rankas galima šiek tiek sudrėkinti vandeniu, kad tešla neliptų. Kukulių dydis turėtų būti maždaug golfo kamuoliuko dydžio – taip jie išvirs tolygiai.
Kalorijos
Bendras patiekalo kalorijų kiekis: 1200 kcal. Vienos porcijos (4 kukuliai) kalorijų kiekis: 200 kcal.
- Bulvės: 1 kg.
- Kiaušiniai: 2 vienetai.
- Druska: 1 arbatinis šaukštelis.
- Bulvių krakmolas: 100 g.
- Vanduo virimui: 2 litrai.
- Druska virimui: 1 valgomas šaukštas.
- Bulves kruopščiai nuplauname ir sudedame į puodą su vandeniu.
- Užkaičiame vandenį ir verdame bulves su lupena apie 25-30 minučių, kol jos taps minkštos.
- Išvirus bulvėms, nukeliame puodą nuo viryklės ir paliekame atvėsti.
- Atvėsusias bulves nulupame ir sutarkuojame smulkia tarka arba sumalsime mėsmale.
- Į sutarkuotas bulves įmušame du kiaušinius.
- Suberiame druską ir krakmolą, viską gerai išmaišome iki vienalytės masės.
- Užkaičiame didelį puodą su vandeniu, įberiame druskos.
- Šlapiomis rankomis formuojame vienodo dydžio kukulius.
- Suformavę kukulį, iš karto dedame į verdantį vandenį.
- Kai kukuliai iškyla į paviršių, verdame dar 3-5 minutes.
- Išgriebiame kukulius su kiaurasamčiu.
- Santrauka: Virtų ir tarkuotų bulvių kukuliai – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kurį galima patiekti su įvairiais padažais ar garnyrais. Šio patiekalo gamyba reikalauja šiek tiek laiko ir kruopštumo, tačiau rezultatas tikrai to vertas. Kukulius galima patiekti su spirgučiais ir kepintais svogūnais, grietine ir sviestu, arba bet kokiu kitu mėgstamu padažu. Svarbu nepervirti kukulių, kad jie nesuirtų ir išlaikytų savo formą. Šis patiekalas puikiai tinka ir šaldymui – galima pasigaminti didesnį kiekį ir užšaldyti ateičiai.