Virtų bulvių pyragėliai su mėsa yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris dažnai puikuojasi ant mūsų stalų šaltuoju metų laiku. Šis receptas yra perduodamas iš kartos į kartą, o jo unikalus skonis ir tekstūra primena jaukius šeimos pietus. Pyragėliai yra puikus būdas panaudoti likusias virtas bulves, o įdaras gali būti pritaikomas pagal kiekvieno skonį. Patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniniams pietums, tiek šventiniam stalui.
Galimos ingredientų alternatyvos:
Vietoj kiaulienos mėsos galima naudoti jautieną, vištieną ar kalakutieną. Virtų bulvių masę galima pagardinti įvairiais prieskoniais – krapais, petražolėmis ar česnakais. Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba porais. Grietinę tešlai galima pakeisti jogurtu ar rūgpieniu.
Patiekalo gaminimo patarimai:
Geriausiai tinka vakarykštės virtos bulvės, nes jos mažiau drėgnos ir lengviau formuojasi tešla. Mėsos įdarą rekomenduojama paruošti iš anksto, kad atšaltų. Formuojant pyragėlius, rankas patartina šiek tiek sutepti aliejumi, kad tešla neliptų. Pyragėlius galima ne tik virti, bet ir kepti orkaitėje arba apkepti keptuvėje.
Kalorijos:
Bendras patiekalo kalorijų kiekis: 2400 kcal. Vienos porcijos (3 pyragėliai): 400 kcal.
- Bulvės: 1 kg
- Miltai: 200 g
- Grietinė: 100 ml
- Druska: 1 arbatinis šaukštelis
- Kiauliena (malta): 500 g
- Svogūnai: 2 vidutiniai
- Pipirai (juodieji, malti): 1/2 arbatinio šaukštelio
- Aliejus: 2 valgomieji šaukštai
- Nuskustos bulvės yra išverdamos pasūdytame vandenyje iki minkštumo.
- Išvirtas bulves reikia sutrinti iki vientisos masės.
- Atvėsusi bulvių masė yra sumaišoma su miltais, grietine ir druska.
- Tešla turi būti minkoma, kol tampa elastinga ir nelimpa prie rankų.
- Svogūnai yra smulkiai supjaustomi ir pakepinami aliejuje iki auksinės spalvos.
- Malta mėsa yra sumaišoma su pakepintais svogūnais, druska ir pipirais.
- Iš tešlos formuojami nedideli paplotėliai, į kurių vidų dedamas mėsos įdaras.
- Kraštai yra kruopščiai užspaudžiami, suformuojant pyragėlius.
- Paruošti pyragėliai verdami pasūdytame vandenyje 7-10 minučių.
- Išvirti pyragėliai patiekiami su grietine arba mėgstamu padažu.