Varškės kremo apkepas su rikota
Porcijos 8
Paruošimas 15 min
Gaminimas 50 min

Varškės kremo apkepas su rikota

5/5 - (1 vote)

Varškės kremo apkepas su rikota – tai ypatingai švelnus, purus ir gaivus desertas, kuris puikiai dera tiek prie rytinės kavos puodelio, tiek prie popietės arbatos. Šis apkepas išsiskiria subtilia citrinos nata bei gražia gelsva spalva, kurią suteikia ciberžolė. Rikotos sūris čia suteikia kremiškumo ir švelnumo, o tradicinis lietuviškas varškės kremas – pažįstamo, naminio skonio. Toks apkepas dažnai kepamas šeimos savaitgalio pietums arba pasiruošiamas iš anksto ir skanaujamas kelias dienas, nes net pastovėjęs jis išlieka gardus bei aromatingas. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikesnio deserto be daug riebalų ar sudėtingų priedų, tačiau nenori atsisakyti malonumo pasimėgauti saldžiu kepiniu.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Varškės kremą galima keisti paprasta varške, tik prieš tai reikėtų ją gerai pertrinti arba sutrinti blenderiu, kad nebūtų gumuliukų.
  • Rikotos sūrį galima keisti maskarpone, tačiau apkepas bus riebesnis ir dar kremiškesnis.
  • Rudąjį cukrų galima keisti į kokosų cukrų arba paprastą baltąjį cukrų, priklausomai nuo to, kokio skonio ir spalvos norisi.
  • Miltus galima naudoti speltos arba avižinius – tai suteiks kepiniui daugiau skaidulų.
  • Vietoje citrinos galima išmėginti apelsiną – apkepas įgaus kiek kitokį citrusinį aromatą.
  • Vanilę galima naudoti tiek natūralios vanilės ankšties, tiek maltos vanilės arba vanilinio cukraus pavidalu.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros – taip tešla susijungs tolygiau ir apkepas iškeps vienodai.
  • Citrinos žievelę būtina tarkuoti tik iki baltosios dalies, kad nebūtų kartumo.
  • Ciberžolės reikia dėti tik žiupsnelį – ji suteiks gražią spalvą, tačiau nesugadins skonio.
  • Apkepui geriausiai tinka silikoninė arba sviestu patepta kepimo forma, kad kepinys lengvai išsiimtų.
  • Apkepui pravėsus galima užberti šviežių uogų arba aplieti medumi – tai suteiks papildomo skonio sluoksnį.

Kalorijos

Visas šis varškės kremo apkepas su rikota turi apie 2200 kcal. Vienai porcijai (kai dalijama į 8 dalis) tenka maždaug 275 kcal.

  • Varškės kremas: 300 g.
  • Rikotos sūris: 300 g.
  • Kiaušiniai: 3 vnt.
  • Rudas cukrus: 3 šaukštai.
  • Miltai: 2 šaukštai.
  • Citrina: 1 vnt.
  • Vanilė: žiupsnelis arba pagal skonį.
  • Druska: žiupsnelis.
  • Ciberžolė: žiupsnelis.
  • Pradžioje visi ingredientai buvo palikti kambario temperatūroje, kad jie susilygintų ir vėliau lengviau susimaišytų.
  • Į didelį dubenį buvo sudėtas varškės kremas bei rikotos sūris.
  • Kiaušiniai buvo atskirai lengvai paplakti šakute ir tik tuomet supilti į varškės ir rikotos masę.
  • Į mišinį buvo subertas rudas cukrus, miltai, žiupsnelis druskos bei ciberžolė, kuri turėjo suteikti gražią gelsvą spalvą.
  • Citrina buvo gerai nuplauta, nusausinta, tuomet smulkiai sutarkuota tik geltonoji žievelės dalis, o sultys buvo išspaustos tiesiai į dubenį prie tešlos.
  • Galiausiai buvo įberti natūralios vanilės grūdeliai, kad apkepas įgautų sodrų aromatą.
  • Visa masė buvo kruopščiai suplakta rankiniu plaktuvu arba blenderiu, kad neliktų gumuliukų ir tešla taptų vientisa, puri.
  • Paruošta tešla buvo supilta į iš anksto sviestu pateptą kepimo formą.
  • Apkepas buvo kepamas iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 minučių. Kepimo laikas priklausė nuo apkepo storio bei formos dydžio.
  • Iškeptas apkepas buvo paliktas orkaitėje su pravertomis durelėmis dar 10 minučių, kad nesubliūkštų, o tada visiškai atvėsintas kambario temperatūroje.
  • Tiekiant apkepas buvo papuoštas citrinos griežinėliais arba šviežiomis mėtomis.