Tradiciniai, paprasti ir traškūs bulviniai blynai
Porcijos 4
Paruošimas 20 min
Gaminimas 20 min

Tradiciniai, paprasti ir traškūs bulviniai blynai

5/5 - (1 vote)

Tradiciniai paprasti ir traškūs bulviniai blynai yra vienas iš tų autentiškų lietuviškų patiekalų, kurių skonis daugeliui kelia nostalgiją ir primena vaikystę. Lietuvoje bulviniai blynai nuo seno laikomi neatsiejama kaimiškos virtuvės dalimi, ypač populiarūs rudens ir žiemos sezonu, kai šviežių bulvių derlius jau sukrautas rūsiuose. Tai sotus, šildantis, tačiau kartu labai paprastas patiekalas, kuris daugelyje šeimų gaminamas pagal senelių ar prosenelių perduotus receptus. Šių blynų išskirtinumas – jų traškūs krašteliai bei minkštas vidus, o tradicinis gaivus padažas iš varškės, jogurto bei agurkų suteikia balansą ir maloniai papildo riebesnį bulvių skonį. Nors šis patiekalas nėra laikomas pačiu sveikiausiu kasdieniam vartojimui, jis puikiai tinka pasilepinti per šeimos susibūrimus ar ilgiems savaitgalio pusryčiams.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoje grietinės galima naudoti graikišką jogurtą, kuris suteiks šiek tiek rūgštelės ir mažiau riebalų.
  • Jei neturite natūralaus jogurto, jį galima pakeisti kefyru, tačiau padažas bus skystesnis.
  • Dalį bulvių galima pakeisti cukinijomis – taip blynai bus lengvesni ir turės švelnesnį skonį.
  • Krapų vietoje puikiai tinka švieži petražolės ar svogūnų laiškai.
  • Norint išgauti dar traškesnius blynus, į tešlą galima įmaišyti šaukštą manų kruopų.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Bulves geriausia tarkuoti smulkia tarka, kad tešla būtų vientisesnė ir blynai geriau suliptų.
  • Nusunkus tarkuotas bulves, galima palikti nusėsti skystį ir panaudoti dugne susikaupusį natūralų bulvių krakmolą – tai padės blynams nesubyrėti.
  • Blynus verta kepti gerai įkaitintoje keptuvėje ir neperkrauti jos, kad nesumažėtų temperatūra ir blynai nesigertų aliejaus.
  • Padažui agurką visada nusunkite, kad jis neišskirtų per daug vandens ir padažas neišskystėtų.
  • Jei mėgstate česnaką, galima į padažą įspausti ne vieną, o kelias skilteles – tai suteiks jam ryškesnio skonio.
  • Bulvės: 2 kg.
  • Kiaušiniai: 6 vnt.
  • Druska: 1 nubrauktas arbatinis šaukštelis.
  • Grietinė: 1–2 valgomieji šaukštai.
  • Aliejus kepimui: apie 100 ml (pagal poreikį).

Padažui:

  • Jogurtas (natūralus ir graikiškas, sumaišyti): 250 g.
  • Varškė: 200 g.
  • Grietinė: 1 valgomasis šaukštas.
  • Agurkas (tarkuotas ir nusunktas): 1 vnt.
  • Česnakas: 1 skiltelė.
  • Druska: pagal skonį.
  • Krapai: pagal skonį.
  • Bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Suberkite į didelį dubenį.
  • Užpilkite tarkuotą masę ant sietelio ir palikite kelioms minutėms, kad išbėgtų kuo daugiau skysčio. Jei norite, nusistovėjusį skystį galite perpilti į kitą dubenėlį, palikti nusėsti ir įmaišyti krakmolą atgal į tarkius.
  • Į kitą dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite druską ir įdėkite grietinės. Viską gerai išplakite šakute arba šluotele, kol masė taps vientisa.
  • Šį mišinį supilkite ant nusunktų bulvių ir atsargiai, bet kruopščiai išmaišykite, kad tešla būtų tolygi.
  • Įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus. Šaukštu dėkite tešlą, suformuodami nedidelius blynelius. Kepkite ant vidutinės–didelės ugnies maždaug 2–3 minutes, tada atsargiai apverskite ir kepkite dar 2–3 minutes, kol abi pusės taps gražiai auksinės ir traškios.
  • Iškepusius blynus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus.
  • Padažui dubenyje sumaišykite varškę, jogurtą, grietinę, įtarkuokite nusunktą agurką, įspauskite česnako skiltelę, įberkite druskos ir kapotų krapų. Viską gerai išmaišykite.
  • Blynus patiekite dar karštus kartu su šiuo gaiviu padažu.