Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa, spirgučiais ir grietine
Porcijos 6
Paruošimas 90 min
Gaminimas min

Tradiciniai lietuviški cepelinai su mėsa, spirgučiais ir grietine

Rate this receptai

Tradiciniai lietuviški cepelinai, dar žinomi kaip didžkukuliai, yra vienas iš labiausiai mylimų ir vertingiausių lietuviškos virtuvės patiekalų. Šis gardus valgis, turintis gilias istorines šaknis, atkeliavo iš XIX amžiaus ir iki šiol puikuojasi ant lietuvių stalų per šventes, šeimos susibūrimus ar tiesiog jaukius savaitgalio pietus. Cepelinų pavadinimas kilo dėl jų išskirtinės, dirižablio formos, primenančios Grafo Ferdinando von Zeppelino sukurtus oro laivus. Šis receptas perduodamas iš kartos į kartą, ir kiekviena šeima turi savo ypatingą gaminimo paslaptį.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoj kiaulienos mėsos galima naudoti jautieną, kalakutieną arba mišrų maltą mėsos faršą.
  • Grietinę galima pakeisti rūgščia grietine arba jogurtu.
  • Spirgučius galima gaminti iš šoninės arba lašinukų.
  • Tarkuojant bulves galima naudoti 70% senų ir 30% šviežių bulvių.
  • Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Bulves tarkuokite smulkia tarka arba naudokite bulvių tarkavimo mašinėlę.
  • Tarkuotas bulves gerai nuspauskite, kad tešla nebūtų per skysta.
  • Verdant cepelinams vanduo turi stipriai virti.
  • Išvirtus cepelinams leiskite jiems pastovėti karštame vandenyje 5 minutes.
  • Spirgučius kepkite ant vidutinės ugnies, kad nesudegintumėte.

Kalorijos

Bendras patiekalo kaloringumas: 3600 kcal

Vienos porcijos kaloringumas: 600 kcal

  • Bulvės: 2.5 kg
  • Kiaulienos faršas: 500 g
  • Svogūnai: 2 vnt.
  • Lašiniai spirgučiams: 200 g
  • Grietinė: 400 g
  • Druska: 2 a.š.
  • Juodieji pipirai: 1 a.š.
  • Miltai: 3 v.š.
  • Kiaušinis: 1 vnt.
  • Pirmiausia nulupsite bulves ir sutarkuosite jas smulkia tarka.
  • Gautą masę sudėsite į marlę ir gerai nuspausite, kad pasišalintų skystis.
  • Į nuspaustą bulvių masę įmaišysite miltus, įmušite kiaušinį ir įbersite druskos.
  • Paruošite įdarą: maltą mėsą sumaišysite su smulkiai pjaustytais svogūnais, pipirais ir druska.
  • Iš bulvių masės formuosite blynus, į kurių vidų dėsite mėsos įdarą.
  • Suformuosite cepelinų formą, užspausdami kraštus.
  • Užvirsite vandenį dideliame puode, įbersite druskos.
  • Atsargiai sudėsite cepelinus į verdantį vandenį.
  • Virsite ant vidutinės ugnies 25-30 minučių.
  • Tuo metu pasiruošite spirgučius: supjaustytus lašinius kepsite keptuvėje, kol taps auksinės spalvos.
  • Išvirusius cepelinus atsargiai išgriebsite.
  • Patieksite su spirgučiais ir grietine.