Tarkuotų bulvių kugelis su plikytu pienu yra vienas iš tradicinių lietuviškos virtuvės patiekalų, kuris jau šimtmečius puikuojasi ant mūsų stalų. Šis patiekalas išsiskiria savo sodrumu ir ypatingu skoniu, kurį suteikia ypatingas gaminimo būdas – plikyto pieno panaudojimas. Kugelis yra puikus pasirinkimas tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui, o jo skonis primena vaikystę ir močiutės virtuvę. Plikytas pienas suteikia patiekalui ypatingą tekstūrą ir padeda išgauti tobulą traškią plutelę.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vietoj įprasto pieno galima naudoti 10% riebumo grietinėlę arba pieną sumaišytą su grietine.
- Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais arba porais.
- Kiaulienos taukus galima pakeisti lydytu sviestu arba augaliniu aliejumi.
- Galima įdėti ne tik spirgučių, bet ir smulkiai pjaustytų rūkytų lašinukų.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Bulves reikia tarkuoti smulkia tarka arba naudoti bulvių tarkavimo mašinėlę.
- Prieš kepimą formą patepkite riebalais ir pašildykite orkaitėje.
- Kugelio masę maišykite mediniu šaukštu, kad nepajuoduotų.
- Patiekalą kepkite viduriniame orkaitės aukštyje.
Kalorijos
Bendras patiekalo kalorijų kiekis: 3200 kcal Vienos porcijos (1/8 dalis) kalorijų kiekis: 400 kcal


- Bulvės: 2 kg
- Pienas: 500 ml
- Svogūnai: 2 vidutinio dydžio
- Kiaušiniai: 3 vienetai
- Kiaulienos taukai: 100 g
- Druska: 2 arbatiniai šaukšteliai
- Malti juodieji pipirai: 1 arbatinis šaukštelis
- Rūkyti lašinukai spirgučiams: 200 g
- Miltai: 2 valgomieji šaukštai
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
- Nulupkite bulves ir svogūnus, kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
- Sutarkuosite bulves smulkia tarka arba elektrine tarkavimo mašinėle.
- Smulkiai supjaustykite svogūnus ir sudėkite į tarkuotų bulvių masę.
- Užvirinkite pieną ir palaikykite ant silpnos ugnies 2-3 minutes.
- Įmuškite kiaušinius į atskirą dubenį ir išplakite.
- Supilkite karštą pieną į tarkuotų bulvių masę, nuolat maišydami.
- Įmaišykite išplaktus kiaušinius, druską, pipirus ir miltus.
- Ištirpinkite taukus ir dalį jų supilkite į masę, o likusius pasilikite formai patepti.
- Supjaustykite lašinukus kubeliais ir pakepinkite, kol taps traškūs spirgučiai.
- Ištepkite kepimo formą taukais.
- Supilkite paruoštą masę į formą ir ant viršaus užberkite spirgučius.
- Kepkite 180°C temperatūroje 1 valandą ir 30 minučių, kol viršus gražiai apskrus.
- Patiekite ir skanaukite!