Plikytos tešlos koldūnai su mėsa
Porcijos 6
Paruošimas 90 min
Gaminimas min

Plikytos tešlos koldūnai su mėsa

Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris savo unikaliu gaminimu ir nepakartojamu skoniu užkariauja kiekvieno širdį. Šis receptas perduodamas iš kartos į kartą, o plikyta tešla suteikia koldūnams ypatingą tekstūrą ir elastingumą. Skirtingai nuo įprastų koldūnų, plikytos tešlos variantas išlieka standus ir nesubyra verdant, o įdaras išsaugo visą savo sultingumą ir aromatą.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Kiaulienos faršą galima pakeisti jautiena, vištiena arba mišriu faršu
  • Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais (85% kiekio)
  • Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais
  • Grietinę galima pakeisti jogurtu arba rūgščia grietine
  • Pieną galima pakeisti vandeniu arba augaliniu pienu

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Tešlą būtina gerai išminkyti, kad taptų elastinga ir lengvai formuojama
  • Faršą geriausia paruošti iš anksto ir palaikyti šaldytuve, kad susiformuotų skoniai
  • Koldūnus formuoti ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus
  • Verdant nedėti per daug koldūnų į puodą, kad nesuliptų

Kalorijos

Bendras kalorių kiekis: 2400 kcal Vienoje porcijoje (5 koldūnai): 400 kcal

Tešlai (24-30 koldūnų):

  • Miltai: 500 g
  • Vanduo: 250 ml
  • Kiaušiniai: 2 vnt
  • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
  • Sviestas: 50 g

Įdarui:

  • Kiaulienos faršas: 500 g
  • Svogūnai: 2 vidutiniai (200 g)
  • Česnakas: 3 skiltelės
  • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
  • Juodieji pipirai: 1/2 arbatinio šaukštelio
  • Malti kmynai: 1/4 arbatinio šaukštelio
  • Grietinė: 2 šaukštai
  • Pirmiausia paruošiame įdarą – smulkiai supjaustykite svogūnus ir česnakus.
  • Didelėje keptuvėje pakepinkite svogūnus ir česnakus, kol suminkštės ir taps permatomi.
  • Sumaišykite faršą su pakepintais svogūnais, česnakais, prieskoniais ir grietine. Palikite šaldytuve.
  • Tešlai užvirkite vandenį su sviestu ir druska.
  • Į verdantį vandenį iš karto suberkite visus miltus ir energingai maišykite mediniu šaukštu, kol tešla taps vientisa ir atsiskirs nuo puodo sienelių.
  • Tešlą atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  • Į atvėsusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius, gerai išmaišydami po kiekvieno įmušimo.
  • Tešlą minkykite, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų.
  • Iškočiokite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus iki 2-3 mm storio.
  • Išpjaukite apskritimus (8-10 cm skersmens) ir į kiekvieną įdėkite po šaukštą įdaro.
  • Sulenkite pusiau ir gerai užspauskite kraštus.
  • Virkite pasūdytame vandenyje 12-15 minučių, kol koldūnai iškils į paviršių.