Plikytos tešlos koldūnai su mėsa – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris savo unikaliu gaminimu ir nepakartojamu skoniu užkariauja kiekvieno širdį. Šis receptas perduodamas iš kartos į kartą, o plikyta tešla suteikia koldūnams ypatingą tekstūrą ir elastingumą. Skirtingai nuo įprastų koldūnų, plikytos tešlos variantas išlieka standus ir nesubyra verdant, o įdaras išsaugo visą savo sultingumą ir aromatą.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Kiaulienos faršą galima pakeisti jautiena, vištiena arba mišriu faršu
- Kvietinius miltus galima pakeisti spelta miltais (85% kiekio)
- Svogūnus galima pakeisti šalotiniais svogūnais
- Grietinę galima pakeisti jogurtu arba rūgščia grietine
- Pieną galima pakeisti vandeniu arba augaliniu pienu
Patiekalo gaminimo patarimai
- Tešlą būtina gerai išminkyti, kad taptų elastinga ir lengvai formuojama
- Faršą geriausia paruošti iš anksto ir palaikyti šaldytuve, kad susiformuotų skoniai
- Koldūnus formuoti ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus
- Verdant nedėti per daug koldūnų į puodą, kad nesuliptų
Kalorijos
Bendras kalorių kiekis: 2400 kcal Vienoje porcijoje (5 koldūnai): 400 kcal
Tešlai (24-30 koldūnų):
- Miltai: 500 g
- Vanduo: 250 ml
- Kiaušiniai: 2 vnt
- Druska: 1 arbatinis šaukštelis
- Sviestas: 50 g
Įdarui:
- Kiaulienos faršas: 500 g
- Svogūnai: 2 vidutiniai (200 g)
- Česnakas: 3 skiltelės
- Druska: 1 arbatinis šaukštelis
- Juodieji pipirai: 1/2 arbatinio šaukštelio
- Malti kmynai: 1/4 arbatinio šaukštelio
- Grietinė: 2 šaukštai
- Pirmiausia paruošiame įdarą – smulkiai supjaustykite svogūnus ir česnakus.
- Didelėje keptuvėje pakepinkite svogūnus ir česnakus, kol suminkštės ir taps permatomi.
- Sumaišykite faršą su pakepintais svogūnais, česnakais, prieskoniais ir grietine. Palikite šaldytuve.
- Tešlai užvirkite vandenį su sviestu ir druska.
- Į verdantį vandenį iš karto suberkite visus miltus ir energingai maišykite mediniu šaukštu, kol tešla taps vientisa ir atsiskirs nuo puodo sienelių.
- Tešlą atvėsinkite iki kambario temperatūros.
- Į atvėsusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius, gerai išmaišydami po kiekvieno įmušimo.
- Tešlą minkykite, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų.
- Iškočiokite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus iki 2-3 mm storio.
- Išpjaukite apskritimus (8-10 cm skersmens) ir į kiekvieną įdėkite po šaukštą įdaro.
- Sulenkite pusiau ir gerai užspauskite kraštus.
- Virkite pasūdytame vandenyje 12-15 minučių, kol koldūnai iškils į paviršių.