Piemenų pyragas (shepherd’s pie) su vištiena
Porcijos 6
Paruošimas 30 min
Gaminimas 50 min

Piemenų pyragas (shepherd’s pie) su vištiena

5/5 - (1 vote)

Piemenų pyragas (angliškai dažnai vadinamas shepherd’s pie) yra vienas populiariausių tradicinių britų patiekalų, kuris savo kelią į lietuviškas virtuves rado dėl paprasto paruošimo ir sotumo. Tradiciškai šis pyragas gaminamas su maltos avienos įdaru, tačiau mūsų krašte dažniau pasirenkama vištiena arba jautiena, o kai kurie netgi eksperimentuoja su kalakutiena. Šis receptas su vištiena – puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta švelnesnį skonį ir ieško lengvesnio, bet vis tiek itin sotaus patiekalo.

Šio patiekalo privalumas tas, kad jis labai universalus – galima drąsiai keisti daržoves pagal sezoną arba šaldytuvo turinį. Piemenų pyragas visada išlieka skanus, nes pagrindinį skonį suteikia ne tik mėsa, bet ir aromatingas daržovių bei prieskonių derinys, o visa tai vainikuoja švelni, šiek tiek grūdėta bulvių košės „kepurė“.

Tai puikus pasirinkimas tiek savaitgalio pietums su šeima, tiek draugų vakarienei – sotus, skanus ir gražiai atrodantis patiekalas, kuris gali būti patiekiamas tiesiai iš kepimo indo ant stalo.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vištienos faršą galima keisti kalakutienos arba liesesne jautienos faršo versija.
  • Vietoj pievagrybių puikiai tiks šitakiai arba netgi rudieji pievagrybiai, kurie turi stipresnį skonį.
  • Paprikos vietoje galima naudoti cukiniją arba baklažaną, taip pat labai tinka smulkintos žaliosios pupelės.
  • Jei neturite grietinėlės, galima naudoti riebesnį pieną arba natūralų jogurtą (tik nesaldintą).
  • Pomidorų padažą galima pakeisti pomidorų tyre arba keliais šaukštais smulkintų konservuotų pomidorų.
  • Bulvių košei galite naudoti saldžiąsias bulves (batatus) arba maišyti įprastas bulves su pastarnokais dėl įdomesnio skonio.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Kad mėsa nebūtų sausa, kepimo metu verta uždėti kelis sviesto gabalėlius ant bulvių košės viršaus.
  • Prieskonius visada galima derinti pagal skonį – puikiai tinka čiobreliai arba rozmarinas.
  • Jei norisi traškesnės plutelės, likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos galima užbarstyti tarkuoto sūrio.
  • Prieš pjaustant, patiekalui būtina leisti šiek tiek pastovėti, kad sluoksniai geriau „susikibtų“.
  • Šis pyragas labai skanus ir kitą dieną pašildytas orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.

Mėsos pagrindas:

  • Vištienos faršas: 800 g
  • Morkos: 2 vnt.
  • Svogūnas: 1 vnt.
  • Paprika: 1 vnt.
  • Šaldyti brokoliai: apie 5–6 žiedynai
  • Pievagrybiai: 4 vnt.
  • Sviestas: 50 g
  • Grietinėlė (35%): 100 g
  • Pomidorų padažas: 3 šaukštai
  • Prieskoniai (šašlykų, 5 pipirų mišinys, vištienos prieskoniai, saldi paprika, druska): pagal skonį

Bulvių pagrindas:

  • Bulvės: 4–5 vnt.
  • Sviestas: apie 30 g
  • Pienas: 50 ml
  • Muskato riešutas: žiupsnelis (nebūtina)
  • Pradėkite nuo to, kad visas daržoves nuplautumėte ir susmulkintumėte: morkas sutarkuokite stambia tarka, svogūną, papriką ir pievagrybius supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  • Įkaitinkite didelę keptuvę ir sudėkite vištienos faršą. Jis buvo lengvai apkepinamas ant vidutinės kaitros, kol pradėjo keisti spalvą.
  • Tuomet į faršą buvo subertos morkos, svogūnai, paprika, brokoliai bei pievagrybiai. Viskas buvo maišoma ir kepama, kol daržovės suminkštėjo.
  • Kai masė jau tapo pakankamai minkšta, į keptuvę buvo įdėtas pomidorų padažas, o po kelių minučių – sviestas bei grietinėlė. Visa tai buvo toliau troškinama, kol išgaravo didžioji dalis skysčio ir masė sutirštėjo.
  • Tuo metu atskirame puode buvo išvirtos bulvės su trupučiu druskos. Kai bulvės suminkštėjo, jos buvo nusunktos ir sutrintos į košę kartu su sviestu bei šlakeliu pieno. Įmaišytas ir žiupsnelis muskato riešuto, kuris suteikė subtilų aromatą.
  • Kepimo indas buvo lengvai išteptas sviestu. Į jį buvo sudėta visa mėsos bei daržovių masė ir tolygiai paskirstyta.
  • Ant viršaus šaukštu buvo užtepta bulvių košė, atsargiai išlyginta paviršius.
  • Pyragas buvo įstatytas į iki 190 °C įkaitintą orkaitę ir keptas apie 50 min., kol bulvių viršus gražiai apskrudo.
  • Ištraukus iš orkaitės patiekalui buvo leista šiek tiek pastovėti, kad sustingtų ir būtų lengviau pjaustyti.