Piemenų pyragas (angliškai dažnai vadinamas shepherd’s pie) yra vienas populiariausių tradicinių britų patiekalų, kuris savo kelią į lietuviškas virtuves rado dėl paprasto paruošimo ir sotumo. Tradiciškai šis pyragas gaminamas su maltos avienos įdaru, tačiau mūsų krašte dažniau pasirenkama vištiena arba jautiena, o kai kurie netgi eksperimentuoja su kalakutiena. Šis receptas su vištiena – puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta švelnesnį skonį ir ieško lengvesnio, bet vis tiek itin sotaus patiekalo.
Šio patiekalo privalumas tas, kad jis labai universalus – galima drąsiai keisti daržoves pagal sezoną arba šaldytuvo turinį. Piemenų pyragas visada išlieka skanus, nes pagrindinį skonį suteikia ne tik mėsa, bet ir aromatingas daržovių bei prieskonių derinys, o visa tai vainikuoja švelni, šiek tiek grūdėta bulvių košės „kepurė“.
Tai puikus pasirinkimas tiek savaitgalio pietums su šeima, tiek draugų vakarienei – sotus, skanus ir gražiai atrodantis patiekalas, kuris gali būti patiekiamas tiesiai iš kepimo indo ant stalo.
Galimos ingredientų alternatyvos
- Vištienos faršą galima keisti kalakutienos arba liesesne jautienos faršo versija.
- Vietoj pievagrybių puikiai tiks šitakiai arba netgi rudieji pievagrybiai, kurie turi stipresnį skonį.
- Paprikos vietoje galima naudoti cukiniją arba baklažaną, taip pat labai tinka smulkintos žaliosios pupelės.
- Jei neturite grietinėlės, galima naudoti riebesnį pieną arba natūralų jogurtą (tik nesaldintą).
- Pomidorų padažą galima pakeisti pomidorų tyre arba keliais šaukštais smulkintų konservuotų pomidorų.
- Bulvių košei galite naudoti saldžiąsias bulves (batatus) arba maišyti įprastas bulves su pastarnokais dėl įdomesnio skonio.
Patiekalo gaminimo patarimai
- Kad mėsa nebūtų sausa, kepimo metu verta uždėti kelis sviesto gabalėlius ant bulvių košės viršaus.
- Prieskonius visada galima derinti pagal skonį – puikiai tinka čiobreliai arba rozmarinas.
- Jei norisi traškesnės plutelės, likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos galima užbarstyti tarkuoto sūrio.
- Prieš pjaustant, patiekalui būtina leisti šiek tiek pastovėti, kad sluoksniai geriau „susikibtų“.
- Šis pyragas labai skanus ir kitą dieną pašildytas orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje.
Mėsos pagrindas:
- Vištienos faršas: 800 g
- Morkos: 2 vnt.
- Svogūnas: 1 vnt.
- Paprika: 1 vnt.
- Šaldyti brokoliai: apie 5–6 žiedynai
- Pievagrybiai: 4 vnt.
- Sviestas: 50 g
- Grietinėlė (35%): 100 g
- Pomidorų padažas: 3 šaukštai
- Prieskoniai (šašlykų, 5 pipirų mišinys, vištienos prieskoniai, saldi paprika, druska): pagal skonį
Bulvių pagrindas:
- Bulvės: 4–5 vnt.
- Sviestas: apie 30 g
- Pienas: 50 ml
- Muskato riešutas: žiupsnelis (nebūtina)
- Pradėkite nuo to, kad visas daržoves nuplautumėte ir susmulkintumėte: morkas sutarkuokite stambia tarka, svogūną, papriką ir pievagrybius supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Įkaitinkite didelę keptuvę ir sudėkite vištienos faršą. Jis buvo lengvai apkepinamas ant vidutinės kaitros, kol pradėjo keisti spalvą.
- Tuomet į faršą buvo subertos morkos, svogūnai, paprika, brokoliai bei pievagrybiai. Viskas buvo maišoma ir kepama, kol daržovės suminkštėjo.
- Kai masė jau tapo pakankamai minkšta, į keptuvę buvo įdėtas pomidorų padažas, o po kelių minučių – sviestas bei grietinėlė. Visa tai buvo toliau troškinama, kol išgaravo didžioji dalis skysčio ir masė sutirštėjo.
- Tuo metu atskirame puode buvo išvirtos bulvės su trupučiu druskos. Kai bulvės suminkštėjo, jos buvo nusunktos ir sutrintos į košę kartu su sviestu bei šlakeliu pieno. Įmaišytas ir žiupsnelis muskato riešuto, kuris suteikė subtilų aromatą.
- Kepimo indas buvo lengvai išteptas sviestu. Į jį buvo sudėta visa mėsos bei daržovių masė ir tolygiai paskirstyta.
- Ant viršaus šaukštu buvo užtepta bulvių košė, atsargiai išlyginta paviršius.
- Pyragas buvo įstatytas į iki 190 °C įkaitintą orkaitę ir keptas apie 50 min., kol bulvių viršus gražiai apskrudo.
- Ištraukus iš orkaitės patiekalui buvo leista šiek tiek pastovėti, kad sustingtų ir būtų lengviau pjaustyti.