Kiaulienos šoninė su odele, kepta gabaliukais, orkaitėje
Porcijos 4
Paruošimas 15 min
Gaminimas 45 min

Kiaulienos šoninė su odele, kepta gabaliukais, orkaitėje

Traški, sultinga ir nepaprastai gardži kiaulienos šoninė su odele – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris pradžiugins net išrankiausią gurmaną. Šis receptas ypatingas tuo, kad mėsa marinavima per naktį, kas leidžia skoniui ir aromatams giliai įsiskverbti į mėsą. Traški odelė ir minkšta, sultinga mėsa sukuria tobulą tekstūrų harmoniją. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Vietoj saldžios paprikos galima naudoti rūkytą papriką arba čili miltelius (jei mėgstate aštriau).
  • Česnaką galima pakeisti česnako milteliais (1 skiltelė = 1/4 arbatinio šaukštelio miltelių).
  • Volcesterio padažą galima pakeisti sojos padažu arba žuvies padažu.
  • Jei neturite laiko marinuoti per naktį, minimali marinavimo trukmė – 4 valandos.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Prieš kepant, mėsą būtina išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje bent 30 minučių.
  • Odelę būtina nusausinti popieriniu rankšluosčiu prieš marinuojant.
  • Kepimo metu odelę reikia įpjauti kvadratėliais, kad geriau iškeptų.
  • Kepant svarbu reguliariai stebėti, kad odelė neprisviltų.

Kalorijos

Bendras patiekalo kaloringumas: 2400 kcal Vienos porcijos kaloringumas: 600 kcal

  • Kiaulienos šoninė su odele: 1.2 kg
  • Saldi paprika: 2 arbatiniai šaukšteliai
  • Druska: 2 arbatiniai šaukšteliai
  • Juodieji pipirai (malti): 1 arbatinis šaukštelis
  • Česnakas: 4 skiltelės
  • Volcesterio padažas: 2 valgomieji šaukštai
  • Pirmiausia kiaulienos šoninę reikės nuplauti po šaltu tekančiu vandeniu ir kruopščiai nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
  • Odą įpjaukite kvadratėliais, neįpjaunant iki pat mėsos.
  • Sumaišykite marinatą: dubenėlyje sumaišome sutrintą česnaką, saldžią papriką, druską, pipirus ir Volcesterio padažą.
  • Paruoštu marinatu įtrinkite mėsą iš visų pusių, ypatingą dėmesį skiriant odelei.
  • Marinuotą mėsą sudėkite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve per naktį.
  • Kitą dieną išimkite mėsą iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje 30 minučių.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
  • Mėsą supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais (maždaug 5×5 cm).
  • Sudėkite gabalėlius į kepimo skardą, odele į viršų.
  • Kepkite 45 minutes, kol odelė taps traški ir gražiai apskrus.
  • Baigus kepti, leiskite mėsai pastovėti 10 minučių prieš patiekiant.
  • Patiekite ir skanaukite!