Niekada nepirkite sūrio, jei ant pakuotės matote tai!

pagal | 2020-11-04

Šiuo metu parduotuvėse parduodamas didžiulis skaičius įvairių sūrių, o dideliuose prekybos centruose rūšių ir veislių asortimentas viršija šimtus prekių! Visi jie skiriasi ne tik skonio savybėmis, bet ir sudėtimi.

Siekdami sumažinti galutinio produkto kainą, daugelis gamintojų gamina sūrius iš augalinių riebalų, kurie, dažnai vartojami, gali sukelti didelę žalą sveikatai.

Kaip atskirti sūrio produktą nuo tikrojo sūrio? Pirmiausia apsvarstykime, koks yra jų esminis skirtumas.

Sūris ir sūrio produktas   Kuo skiriasi?

Tiesiog ingredientuose, kurie sudaro kompoziciją. Produktą, vadinamą „SŪRIS“, gali sudaryti tik pienas, šliužo fermentas ar jo dirbtiniai analogai, fermentuotas pieno fermentacija, druska, kalcio chloridas, siekiant pagerinti krešėjimą. Visa tai lengvai absorbuojama ir virškinama skrandyje, todėl sūris žmogaus organizmui yra neįkainojamas.

Sūrio produktas neturi tokių naudingų savybių, nes tik savo išvaizda ir skoniu jis primena sūrį, tačiau iš tikrųjų tai yra kažkas visiškai skirtingo. Joje nėra daugiau kaip 20% tikrojo pieno, o visa kita yra ne pieninės kilmės riebalai ir baltymai. Paprastai tokių gaminių gamintojai gamina pigų kokosų ar palmių aliejų. Atrodytų, kad tai gerai, nes augaliniai aliejai yra naudingi jūsų sveikatai. Priklauso nuo ko. Taigi palmių, rapsų ir kokosų aliejai, kurių sudėtyje yra sočiųjų riebalų, yra netgi pavojingi žmogaus organizmui. Šie aliejai yra paverčiami transizomeriniais arba transgeniniais riebalais ir vėliau sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, cholecistitą, nutukimą, aterosklerozę, kraujagyslių trombozę ir kt.

Kaip atskirti sūrį nuo sūrio produkto

Pirmiausia etiketę reikia atidžiai ištirti (produkte neturėtų būti jokių augalinių riebalų, palmių ar kokoso, tik pieno riebalai).

Antra , atkreipkite dėmesį į produkto kainą (augaliniai aliejai yra labai pigūs, o tai leidžia gamintojui galutiniam vartotojui pasiūlyti patrauklią sūrio kainą; šių aliejų procentas gali skirtis – nuo mažo priedo iki beveik visiško pieno riebalų pakeitimo). Europos šalyse panašius produktus galite rasti ir ekonominės klasės parduotuvėse, tačiau augalinių riebalų procentas kompozicijoje yra labai mažas.

Trečia , supakuoto ir suvynioto sūrio, neturinčio etiketės, neįmanoma žinoti apie produkto sudėtį, belieka pasikliauti savo patirtimi ir intuicija. Sūrį spauskite pirštais: jei iš sūrio ištekės skystis, greičiausiai produkte yra augalinių riebalų.

Ketvirta , sūrio spalva turėtų būti natūralaus atspalvio ir vienoda. Per daug geltoname sūryje yra dirbtinių spalvų.

Penkta , atkreipkite dėmesį į sūrio akių dydį ir formą. Natūraliame sūryje jie yra taisyklingos formos, lygiais kraštais, tolygiai paskirstyti per visą sūrio paviršių. Didelės akys sūrio apskritimo viduryje ir mažos kraštuose yra tikras klastotės ženklas.

Šešta , plutoje neturėtų būti įtrūkimų ir apnašų, kurios rodo netinkamą laikymą ir prastą kokybę.

Aukštos kokybės sūriui būdingas vienodas raštas, vienoda struktūra, lygios simetriškos skylės. Jei esate parmezano ir kitų panašių veislių mėgėjas, turėtumėte atkreipti dėmesį į kainą ir gamintojo reputaciją. Kitais atvejais jums padės mūsų testas.

Sūrio kokybės testas

Kambario temperatūroje paimkite nusipirkto sūrio griežinėlį ir švelniai sulenkite  stačiu kampu . Sūris neturėtų įtrūkti ties lenkimu! Teisinga bus atsisakyti palaido sūrio, kuris lengvai sutrūkinės ir trupės. Greičiausiai priešais jus yra palmių aliejus, sumaišytas su pieno milteliais ir dažais.