Aliejus – kokios rūšies pasirinkti ir kam naudoti?

Rate this post

Aliejus yra vienas tų produktų, kuriuos vartojame bemaž kasdien. Jis naudojamas karštiesiems patiekalams ruošti, kepant įvairius patiekalus nuo blynų iki steikų arba vartojamas grynas, pavyzdžiui, salotoms pagardinti, pilamas ant itališkos duonelės ir panašiai. Kiekvienam patiekalui būtina pasirinkti tinkamiausią augalinį aliejų. Tačiau kaip išsirinkti iš itin didelės pasiūlos?

Nepamainomas produktas virtuvėje – alyvuogių aliejus

Kokybiškas alyvuogių aliejus tinka tiek kepimui, tiek salotoms ruošti. Tai išraiškingo aromato, viduržemio jūros regiono skonius atskleidžiantis produktas. Vienu geriausių laikomas pirmojo spaudimo, ypač tyras (angl. – extra virgin) alyvuogių aliejus. Šis produktas tinka ruošiant salotas, naudojamas minkant įvairias tešlas, skrudinant bruschetta duoną ar kitokios rūšies duoneles. Taip pat šie riebalai tinka ir kepimui nedidelėje kaitroje. Alyvuogių aliejuje galima kepti daržoves, jis dažnai naudojamas ruošiant įvairius itališkos virtuvės padažus ir kitus patiekalus.

Sezamų aliejus – ieškantiems išskirtinumo

Aliejus gali būti spaudžiamas iš įvairių sėklų. Vienas tokių – sezamų sėklų aliejus. Jis gaminamas iš skirtingų sėklų ir pasižymi vis kitokiu poskoniu (pavyzdžiui – skrudintų sezamų aliejus arba juodųjų sezamų aliejus). Todėl jo spalva taip pat gali varijuoti nuo gelsvos iki gintarinės. Kad ir kurią rūšį pasirinktumėte – turėsite unikalų išskirtinio skonio produktą. Sezamų aliejus tinkamas jau paruoštiems valgiams gardinti, kepti, salotoms, užkandėlėms ar padažams gaminti. Būtent įvairūs sezamų sėklų aliejai paplitę ir vertinami Azijos šalyse, todėl dažnai naudojami šių šalių virtuvėse. Tokį aliejų turėtų išbandyti visi mėgstantys rytietišką virtuvę ir gaminantys jos patiekalus.

Kanapių aliejus – ieškantiems natūralumo

Lietuvoje ir pasaulyje vis labiau vertinamas šalto spaudimo kanapių aliejus. Jis pasižymi švelnesniu skoniu nei sezamų aliejus. Kanapių aliejumi galima gardinti košes, jau paruoštus daržovių patiekalus, salotas, kitus patiekalus. Šis produktas puikiai tinka papildyti įvairius vaisių ir daržovių kokteilius. Svarbu atsiminti, kad kanapių aliejus netinka kepimui, todėl geriausia jo nekaitinti. Jį geriausia naudoti šviežią.

Pasiilgusiems prabangos – alyvuogių su trumais aliejus

Trumai pasaulyje vertinami ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir kaip vienas prabangiausių maisto produktų. Juk jie itin kruopščiai atrenkami tik patyrusių specialistų. Gaminant trumų aliejų yra atrenkami tinkamo dydžio, formos, spalvos ir kvapo trumai. Taip siekiama užtikrinti, kad pagamintas produktas būtų geriausių skoninių savybių bei pasižymėtų aukščiausia kokybe. Alyvuogių aliejus su trumais gali būti naudojamas kaip papildomas prieskonis įvairiems patiekalams. Šis produktas tiks gardinti makaronus, žuvies, mėsos patiekalus, paryškins omletų skonį. Trumų aliejus gali būti vartojamas tiek patiekalų gamybos metu, tiek kaip papildomas ingredientas jau pagamintiems valgiams.

Kaip ilgiau džiaugtis šviežiu aliejumi?

Geros kokybės, patyrusių ir profesionalių gamintojų aliejus tarnaus ilgiau, jeigu teisingai jį sandėliuosite. Pavyzdžiui, alyvuogių ar kitų aliejų daugelis gamintojų nerekomenduoja laikyti šalia viryklės. Taip laikomas produktas greičiau oksiduojasi ir gali apkarsti. Geriausia augalinius aliejus pirkti nedidelėse talpose. Taip būsite tikri, kad produktą spėsite suvartoti iki jam pasenstant. Geriausia pradarytą aliejaus butelį laikyti vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje. Tam tinka virtuvės spintelės, sandėliukai ir panašiai. Svarbiausia, kad produktas negautų tiesioginės saulės šviesos ir nebūtų veikiamas nuolatinio karščio.